معرفی عملکرد چیلر جذبی (Absorption chiller) و  پانل هوشمند خورشیدي در صنعت ساختمان

ریحانه پیمان( کارشناسی  مهندسی عمران-  عضو باشگاه پژوهشگران جوان واحد علوم تحقیقات تهران1)  

چکیده 

در 100 سال اخیر،افزایش مصرف سوختهاي فسیلی منجر به بالاتر رفتن غلظت اتمسفري دي اکسید کربن تـا30% شده اس ت  تا آنجا که42% از انرژي مورد نیاز، از سوختها ي فسیلی(نفت و گاز و) تأمین  میشود و پـ یشبینـیشده است تاسال 2010 میلادي، آسیا به بزرگترین مصرف کننده انرژي در دنیا تبدیل خواهد شد.در کـشور مـا نیـز38% سوخت مصرفی به ساختمانها اختصاص داده شده که در کنار هزین ههاي بالاي آن براي مصرف کننده، با خطر رو به اتمام بودن منابع و آلودگی محیطزیست همراه است که اینمهم استفاده از سرچشم ههاي تجدیدپـذیر انـرژي راواجب  میگرداند

از آنجا که این انرژیهاي تجدیدپذیر منجر به تولید مقادیر بسیار بسیار ناچیزي و در برخی موارد هیچ نوع از گازهاي گلخانهاي میگردند؛ لذا یکی از سوختهایی که به زودي در دنیا  رتبه اول مصرف را به خود اختصاص  میدهد، انـرژيالکتریکی سبز خورشیدي میباشد. جالب است که بدانیم مقدار انرژي دریافتی زمین ازخورشید در هر15 دقیقـه،برابر با مقدار انرژي مصرفی تمام کشورهاست

 با این تفاسیر امروزهمشاهده میشود که ژاپن با تولیدبیش از45درصد انرژي خورشیدي در سـطح بـین المللـی،بیشترین مقدار سلولهاي خورشیدي نصب شده را بر حسب تعداد افراد کشور خود دارا است. همچنین بعد از ژاپـن،کشورهاي اروپایی و ایالات متحده امریکا نیز  قابل ملاحظ هترین بازارهاي  بهرهبري از انـرژي سـبز را تحـت پوشـشداشته و اهمیت آن به حدي رسیده است کهکـشو ر آلمـان بخـشی از مالیـات دریـافتی از مـردم خـود را  صـرفسرمایهگذاري در این زمینهمینماید. در این مقاله نیز سعی شده است که با معرفی عملکرد سیست مهاي وابسته بـهانرژي خورشیدي و بررسی موقعیتفنی اقتصادي چیلرهاي جذبی(بعنوان سیستم تهویه مطبـوعسـاختما ن ) و نحوه عملکرد پانلهاي هوشمند خورشیدي در طراحی و معماري مناسب ساختمانها، بر این نکته تأکید شود که با واقع بودن ایران بر روي کمربند زرد کره زمین و با تکیه بر این واقعیت که میزان کل انرژي خورشیدي که به کشور  میتابد، بیشاز 3000 برابر انرژي مورد نیاز آن است و میزان دریافت آفتاب سالانه در ایران، حدود1000 برابر تمامی مصرف و صادرات سالانه انرژي کشور می باشد. لذا با طراحی بهینهسیستم هـاي خورشـیدي ،بجـاي اختـصاص یارانـه بـهسوختهاي فناپذیر فسیلی  میتوان بااقدام به ساخت سیستمهاي گرمایش و سرمایش خورشیدي در سـاختمانها ونیز احداثنیروگاههاي انرژي خورشیدي در صنعت، ضمن صرفهجویی در مصرف سوخت و توسعۀ صنعت ملیانرژي خورشیدي و ایجاد شغلهایی با تکنولوژي برتر، از آسیب جدي بر محیط زیست نیز خودداري بعمل آورد

واژ ههاي کلیدي: انرژي سبز، معماري،سازه، پانل هوشمند، چیلر جذبی

  1. EMAIL: reihan61_aban@yahoo.ca

مقدمه: 

   بحران انرژي و پایان پذیري منابع فسیلی بهمراه آلودگی محیط زیست از جمله عوامل محرك بشر به منظور دسـتیابی بر سرچشمه هاي انرژي فناناپذیري چون خورشید و باد و … می باشد که در عرض دهه گذشته اهمیت بیشتري یافته است .به گونه ایکه در طی 5 سال اخیـر ، کـشورهاي ژاپـن و آلمـان بـا گـسترش بهـره بـري مناسـب از انـرژيخورشیدي بالاخص در نواحی مسکونی شهري ، اقدام به سرمایه گذاري نموده اند .  

   خوشبختانه کشور ما ایران ، بر روي کمربند زرد زمین که بیشترین میزان دریافت نور خورشید را در طـول روز  در ماههاي مختلف سال دارد واقع شده است که با استفاده از این نوع انرژي در ایران میتوان تـا دورتـرین نقـاط کـشور راتحت پوشش قرار داد .از سوي دیگر  کشور ما حدوداً 30% مصرف انرژي کل در بخش صنعتی و 40% نیز بخش خانگی و تجاري به خود اختصاص داده است که  در کنار محدودیت منابع انرژي ، ضرورت استفاده بهینه از ذخایر کشورمان را بیش از پیش مطرح می کند .لذا آشنایی با سیستم هاي تهویه مطبوع خورشیدي داراي مزایاي بسیاري در صرفه جویی مصرف سوخت ساختمان می باشد و از آنجا که این سیستم ها داراي ویژگیهاي فنی و اقتـصادي خـاص خـود بـوده ،دراین مقاله سعی می شود با بررسی فنی چیلرهاي جذبی خورشیدي و طراحی و عملکرد پانلهاي خورشیدي هوشمندبراین مهم تأکید شود که به جاي اختصاص یارانه به انرژي هاي تجدید ناپذیر، با کمک به ساخت سیستم هاي گرمایش و سرمایش خورشیدي در ساختمانها ضمن صرفه جویی در مصرف سوخت و اقتصادي بودن آن ، موجب کاهش صدمه به محیط زیست نیز  می شویم.

  • انرژي خورشید ي    انرژي الکتریکی سبز:  

–   بهره گیري از انرژي خورشیدي براي تأمین نیازهاي انرژي در جهان تنها راه جلوگیري از نابودي محیط زیست مـیباشد .انرژي خورشیدي علاوه بر تأمین آب گرم مصرفی ساختمان و گرمایش محیط هاي مسکونی در زمستان ، قابلیتانجام تهویه مطبوع در تابستان را دارا می باشد که استفاده از این مزیت امکـان صـرفه جـویی چـشمگیري در مـصرفانرژي فسیلی و حفظ محیط زیست را در بر دارد و درآینده می تواند جایگزین سایر انرژي ها شود .از این لحاظ فقط در سال 2003 ، استفاده از انرژي خورشیدي 15% در جهان افزایش داشته است .  

   شایان ذکر است که کل انرژي خورشیدي که به سرزمین  ایران می تابد بیش از 3000 برابر انرژي مورد نیاز کشور ماست . دریافتی آفتاب کشورمان سالانه حدوداً 1000 برابر تمامی مصرف و صادرات سالانه انرژي آن می باشد که براي طراحی بهینه سیستم هاي نوین خورشیدي نیاز به مطالعات فنی – اقتصادي بیشتري دارد . از این حیث در این مقاله  سعی می شود این سیستم هاي مختلف تهویه مطبوع خورشیدي به قرار زیر معرفی گردد.

3–  آشنایی با  چیلرهاي جذبی خورشیدي : 

   در سال 1860 م نخستین دستگاه جذبی با ایده تولید سرما توسط مخترع فرانسوي (فردینانـدکرري ) بـا اسـتفاده ازمیل ترکیبی زوج سیال آب و آمونیاك اختراع گردید ،تا آنجا که در سال 1939 اولین چیلر جذبی ساخته شد. 

امروزه چیلرهاي جذبی توسط شرکتهاي مختلف داخلی و خارجی تولید می شود ( در ژاپن ، چین ، هند ، امریکا و …

  . (

   بطور نمونه در ساختمان تجاري »ساکرومنتو کالی فرنیا« سیستم تهویه مطبوع با ظرفیت 20 تـن برودتـی مجهـز بـهکلکتورهاي سهمی ترکیبی مجتمع ((ICPC می باشد . در ایالت متحده امریکا ، سیستم هـاي متنـوع تهویـه مطبـوعخورشیدي بسیاري نیز در دست ساخت است . 

     کشور ژاپن در بیمارستان تویاما (Toyama) ظرفیت برودتی چیلر 50 تن با سطح شبکه 415 متر مربع می باشد.شرکت سولارجنیکس ((solargenix جدیداً از چیلرهاي جذبی دو اثره (2E:Double Effect) بهمراه گرداورنـده

لوله خلاء متمرکز کننده سـهموي ترکیبـی مجتمـعICPC:Integrated Compand Parabolic Collectors)) جدیداً استفاده کرده است. مزیت مهم این متد نوین در افزایش رانـدمان تبـدیل انـرژي خورشـیدي بـراي سـرمایشساختمان تا 60% می باشد که 4 مرتبه از سیستم هاي حرارتی خورشیدي معمول با چیلرهاي اثر منفرد (1E:Single Effect)  بهتر می باشد . 

8 معرفی چند سیستم جذبی و حرارتی : 

   یکی از سیستم هاي چیلرهاي جذبی خورشیدي از نوع جـاذب مـایع(Absorption chillers)  اسـت  کـه دارايسیکل بسته مبرد می باشد و براي تولید آب سرد استفاده می شود و با توان 35kw تا حداکثر Mw5 قابل دسترسی بوده و  مبرد و جاذب سیکل تبرید  به ترتیب آب و محلول لیتیم برماید و یا آمونیاك و آب می باشد . 

   این سیستم داراي ضریب عملکردي (cop)که در یک مرحله 75/0 تا 6/0 و براي دو مرحله از 1 تا 2/1 می باشد .

دماي لازم گرمایش ژنراتور چیلر از 75 تا 110 C   در یک مرحله و از 140 تا 180 C   در 2 مرحله بوده اسـت ؛ایـنتکنولوژي خورشیدي لازم گرداورنده هاي لوله خلاء (Vacum Tube Collectors) می باشد. 

   چیلرهاي جذبی  خورشیدي از نوع جاذب جامد نیز داراي سیکل بسته مبرد می باشد  و براي تولید آب سرد استفاده می شود  که مبرد و جاذب جامد تبدیل نیز به ترتیب آب و سیلیکاژل و یا آمونیاك و نمک می باشـد. تکنولـوژي دربازار این ماشین هاي حرارتی از ظرفیت  kw 50 تا kw 430 موجود و در عمل با ضریب عملکـردي(COP)  7/0 تـا3/0 و با دمایی در محدوده 90 تا 60 C  است  و تکنو لوژي  خورشیدي لازم گردآورنده هاي لوله خلا می باشد . 

   سیستم مکانیکی – حرارتی در ساختمان نیز (Thermomechanical Systems) به دو گـروه فراینـد » سـیکلرانکین – تراکمی « و  »سیکل افشانک بخار« تقسیم  می شود  و سپس  بوسیله یک  چیلـر تراکمـی تهویـه مطبـوعساختمان تأمین می شود. قابل ذکر است که این دو سیستم نیاز به تأمین بخار با دمـ اي بـالا و در نتیجـه اسـتفاده ازگردآورنده هاي سهموي دارند .  

4– بررسی اقتصادي چیلرهاي جذبی خورشیدي : 

   طی تحقیقات فنی – اقتصادي در مناطق گرم و مرطوب کشور ،  ارزانترین سیـستم در تمـامی گزینـه هـا و بـدوناستثناء سیستم  جذبی و  گرانترین آن کولر گازي می باشد و سیستم تراکمی در حد فاصل آن دو قرار دارد . در جدول زیر در سطح کلان اقتصادي کشور، سیستم هاي چیلرهاي جذبی خورشیدي در طی حدود 5 سال بدون گـرفتن تـورمسالیانه، سرمایه گذاري اولیه خود را برگشت می دهند. 

جدول 1 مقایسه اقتصادي چیلرهاي جذبی خورشیدي از دیدگاه کلان کشور با چیلرهاي جذبی رایج 

  150ظرفیت سرمایش چیلر جذبی خورشیدي (برحسب تن تبرید ) 
  1020هزینه اولیه اضافی براي سیستم خورشیدي (برحسب میلیون ریال) 
  25صرفه جویی در هزینه سالیانه مشتري (برحسب میلیون ریال) 
  215کل صرفه جویی در یکسال (برحسب میلیون ریال) 

   دریک نتیجه تجربی در مجتمع آپارتمانی با دو چیلر با ظرفیت 35 تن برودتی و سیستم سرمایش بوسیله فن کوئل ، در ابتدا میزان مصرف برق در شرایط عادي در طول تابستان اندازه گیري شد و در سراسر تابستان سال آینـده ، دمـايآب سرد چیلر 2F افزایش داده شد ( 47F در سال قبل به 49F )  و نتایج قابل توجهی از قرار زیر بعمل آمد :  

–   مصرف برق روزانه از 58.5 تا 56.5 KW در روز کاهش یافت که بطور کلـی  4/3 درصـد کاهش مـصرف انـرژي رانشان می دهد . 

   امکان سیستم سرمایش تقریباً وجود نداشت کـه ایـن افـزایش 2 درجـه اي در دمـاي آب سـرد ، کـاملاً جوابگـويبارسرمایی فضاها در طول تابستان بوده است که هیچ گونه هزینه جانبی ایجـاد نکـرده و بـاافزایش کنتـرل شـده دمـا،  متناسب با تغییر شرایط  بوسیله کنترل هاي اتوماتیک و یا بصورت دستی صرفه جویی و شرایط راحتی بیشتري حاصل می شود . 

 5– انرژي خورشید ،  طراحی پانل ، معماري ساختمان : 

   عملکرد پانل ها در هر شرایط آب و هوایی جوابگو می باشد و مکانیزم هدایتی آن نیاز به کامپیوتر ندارد و توسط یک برد الکتریکی کنترل می شود . 

   پانلهاي خورشیدي ساده بصورت شیب دارو ثابت نصب می شود کـه برخـی از آنهـا دسـتی تنظـیم شـده تـا انـرژيخورشیدي بیشتري را جذب نموده و تبدیل به جریان الکتریسته شود . 

   درپانل خورشیدي هوشمند سطح پانل در هر شرایطی بطور هوشمند عمود بر نور خورشید قرار می گیرد کـه باعـثشده در هر لحظه ماکزیمم انرژي خورشید جذب و ماکزیمم جریان الکتریکی تولید شود.  

   حرکت این پانل در دو راستاي افقی و عمودي طراحی می شود ، حرکت عمودي آن حول محـور عمـودي از وسـطپانل می گذرد که زاویه تابش را خنثی کرده و حرکت افقی آن حول مرکز خود می باشد. بگونه ایکه می توان خورشید را یک نقطه در فضا فرض کرد که توسط دو حرکت عمود بر هم قابل ردیابی است . 

   براي طراحی یک نما در ساختمان نیز باید در ابتدا آن را شناخت، بطوریکه بدانیم کجا خورشید طلوع و غروب مـیکند و چه مقدار در زمستان به آن دسترسی داریم ؟ و از وضعیت آب و هوا ، نوع خاك و گیاهان ، شیب ها و … در آن منطقه مطلع شد . 

   از این لحاظ در طراحی باید براین مهم توجه نمود که چطور می توان از نور روز در زمان هاي مختلف استفاده کرد و این امکان را فراهم نمود تا نور خورشید بطور عمیق در ساختمان نفوذ کند. لذا بهتر است کـه نـور ورودي ، مـنعکسنشود و کاملاً در داخل  منزل جذب شود . (بطور نمونه در پنجره هاي سقفی) . 

   یکی از معضلاتی که در نماهاي شمالی ، مهندس طراح با آن روبرو می باشد   عدم تناسب  بمنظور دستیابی بر نـورخورشید بصورت غیر فعال است و ازآنجا که نور غیر فعال یکی از نکات مهم طراحی است باید براي حل این مـشکل ،نماي شمالی ساختمان که حداکثر تلفات حرارتی را دارد ، در حد امکان کوچک در نظر گرفت که می توان خط مربوط به سقف آن قسمت را پایین آورد و یا پنجره هاي نماي شمالی را کوچک درنظر گرفت. در نماي شمالی مـی تـوان بـاطراحی زا ویه اي از پنجره هاي روبه شرق و غرب استفاده کرد که این نـوع طراحـی منجـر  شـده کـه در صـبح زود وبعدازظهر ، نور از شرق و غرب داخل ساختمان شود و مناظر مختلفی در یک پنجره به معرض نمایش بگذارد . بـه هـرصورت اگر در طراحی ساختمان براي جذب نورهاي غیر فعال دچار محدودیت باشیم ، می توانیم با استفاده از نورهـايفعال  مقدار انرژي خورشید را قابل دسترسی نماییم .  

   از جمله کاربردهاي انرژي خورشید در گرم کردن هواي خانه ، آب گـرم مـصرفی ، اسـتخر و الکتریـسته مـورد نیـازروشنایی و … است  و از آنجا که انرژي خورشید را نمی توان از طریق سیم یا لوله منتقل کرد ، لـذا در زمـستان کـهتعداد ساعات استفاده از خورشید محدودیت دارد  موقعیت قرارگیري پانل و عوامل جغرافیایی محل بـسی ار مـؤثر مـیباشد . 

   همچنین دربهره گیري مفید از نور غیر فعال بهتر است که  اطمینان حاصل کرد تا انرژي بـه هـدر نـرود و آن فـضا   براي گرم کردن و سرد کردن سیستم ها لازم می باشد . بطور نمونه در صورت نیاز با سفید کـردن سـقف سـاختمان ،موجب انعکاس نور خورشید شده و با کاهش  بار انرژي سقف ، ساختمان را خنک تر نگه می دارد . استفاده از اتاق هاي آفتاب رو با دیوارها و کف هاي ایزوله ، با داشتن  دماي نوسانی و گاه با حرارت بالا می تواند از دیگر طرحهاي مناسـبباشد . 

   در گرم یا سرد کردن و روشنایی ساختمان بطور طبیعی ، اساس طراحی اسـتفاده از پنجـره هـاي بـزرگ جنـوبی واستفاده از مصالحی با ضریب جذب انرژي بالا است که حرارت را در شیب یا در دماي پایین به ساختمان پس می دهد .   

دربعضی از شرایط براي بهره گیري از نور فعال خورشید ، سیستم ها ي خورشیدي را با سیستم هاي شهري آب گـرمبراي دوباره گرم کردن ، کوپ ل کرده و در سیستم هاي آب گرمکن خورشیدي ، کلکتورها با شکل هاي متفاوتی بر رويشیروانی هاي روبه جنوب نصب می شود. بطور نمونه در پروژه تحقیقاتی کلکتورها بطور سهموي همواره بـر روي لولـهآب منطبق می باشد و ماکزیمم انرژي را به آب می دهد. دراین قبیل سیستم ها در انتقال حرارت یا فشار مـورد نیـازبراي جریان آب  از سیستم هاي طبیعی نور خورشید استفاده می شود که از جمله مزایاي آن ، سالم ماندن و حرکـتآب در سرما و یخ نزدن آن می باشد. از این حیث سیستم هاي فعال با پانلهاي الکتریکی خورشـیدي ، بـراي تقویـت  قدرت پمپ و آب گرم کوپل می شود( آقابیگ،1382). 

   ازآنجا که سیستم هاي کوچک تهویه مطبوع ، به قدرت کمتري براي بکار افتادن نیاز دارند و چون در محلهایی با نور خورشید بسیار از پانلهاي خورشیدي کوچکتر استفاده مـی شـود ، مهنـدس را در طراحـی سـاختمانها بـه ایـن مـسیررهنمون میکند که با در نظر گرفتن فضاي غیر لازم و کوچکی از ساختمان  مصرف انرژي را کاهش دهد . 

8پانلها و کنتور شبکه اي : 

   کنتور شبکه اي: این سیستم که در خانه هایی که به برق شهري وصل می باشند از یک نوع برگرداننـده کـه تـوانDC (این سیستم جایگزین خوبی براي لامپها بوده و در طول روز  پانل ، باتریها ر ا شارژ می کند ) پانل را به نـوعی ازتوانAC  ( این سیستم با برگرداننده ها دو یا بیشتر کار کرده چرا که توان هاي بزرگ با هم کـار کـرده و همـدیگر راتحت پوشش قرار داده یعنی با خرابی یکی ، دیگر به فعالیت خود ادامه می دهد) تبدیل می کند و نیازي به باتري براي ذخیره انرژي ندارد. 

   نحوه نصب پانل غیر متحرك بصورت صفحه اي افقی و شیبدار بوده که گردآورنده هاي تخت غیـر متحـرك ، تـابشخورشید را همیشه با شیب ثابتی بسوي جنوب در نیمکره شمالی نصب می کنند تا تابش بیشتري از نور خورشید را در زمستان دریافت کنند. 

6– نتایج

  • ساخت پانلهاي خورشیدي هوشمند به هدف استفاده بهینه از تابش خورشید بوده و این پانلها بعلت هوشـمند بـودندر دوره هاي 6 ماهه توسط انسان جابجا شده تا جذب نور بالاتري داشته باشند. با حرکت دورانی در راسـتاي افقـی وعمودي پانلها  می توانیم همیشه با قراردادن پانلها روبه خورشید ، قابلیت حرکت در دو درجه آزادي را پیدا کرد. 
  • امروزه پانلها را به شکلهاي مختلف – غالبا بصورت ثابت –  بر روي دیوارهاي نمایی ساختمان یا روي شـیروانی هـا ونیز روي سقف بصورت افقی یا شیب دار و گاهی بصورت انحنا در کنار هم نصب می کنند کـه البتـه نـوع متحـرك آنهنوز در دست آزمایش است . 
  • درحال حاضر در بعضی از کشورها براي احداث ساختمانهاي جدید ، با نصب این پانلهـاي خورشـیدي سـقف عـایقبندي شده  دیگر نیازي به هزینه کردن براي سقف نداشته و زیبایی ویژه اي به ساختمان می دهنـد . از اینـرو هزینـههاي مربوط به سقف را از هزینه سرمایه گذاري پانلها کسر می کنند. 

در اثر اجراي طرح پانلها و نیروگاههاي خورشیدي در منـاطق دوردسـت و شـهري از انتـشار آلاینـده هـاي نیروگـاهیجلوگیري شده و هزینه هاي احداث شبکه و پست هاي انتقال و توزیع حذف خواهد شد. 

  • استفاده از چیلرهاي جذبی خورشیدي با مزایایی چون صرفه جویی انرژي ، جلوگیري از گـسترش آلـودگی محـیطزیست و در عین حال اقتصادي بودن آن بعنوان یکی از سیستم هاي تهویه مطبوع خورشیدي در ساختمانها بـسیار بـهسود کشور می باشد . 

چشم گیر ترین بازارهاي  خورشیدي در ژاپن ، امریکا و آلمان فعالیت دارند که جالب است  بدانیم ژاپن بیشترین مقدار سلولهاي خورشیدي نصب شده را بر حسب تعداد افراد کشور خود داردو سیاست گذاري این کشورها در زمینه توسـعهبازار انرژي خورشیدي برپایه دو اصل زیر است : 

  • تولید دي اکسید کربن کمتر . 
  • توسعه صنعت ملی انرژي خورشیدي و ایجاد شغل هایی با تکنولوژي برتر . 
  • سیستم هاي خورشیدي به تعمیر و نگهداري کمتري نیاز داشته و براي مکانهاي دور و صعب العبور بهتـرین گزینـهمی باشند . 

بزرگترین مزیت بهره بري از انرژي خورشیدي ، وجود دائمی  و تأمین شدن آن است (منبع سوختی تجدید پذیر). 

بیش از 45% انرژي خورشیدي دنیا در ژاپن، 25% در اروپا و 19% در امر یکا تولیـد مـی شـود. اسـتفاده از ایـن انـرژيالکتریکی سبز د رسالهاي اخیر ، در منازلی که سقف آنها مجهز به سلولهاي خورشیدي است روبه افزایش می باشد.   

از کاربردهاي صنعتی انرژي خورشیدي می توان در فانوسهاي دریایی ، چراغهاي هـشدار دهنـده بـه هواپیمـا بـر روي ساختمانها ، چراغهاي کنترل ترافیک شهري و حتی برج هاي تقویت کننده مایکروویو …  را نام برد . 

7– نتیجه گیري : 

از آنجا که منابع غیر قابل  احیاي  انرژي ، دوام چندانی نداشته و از عمري طـولانی برخـوردار نبـوده و از طرفـی میـانتقاضا و عرضه انرژي رابطه اي متعادل ومنطقی برقرار نیست و نیاز بشر هم روز بـه روز رو بـه افـزایش اسـت ؛ انـرژيخورشیدي را بعنوان یکی از سوخت هاي تجدید پذیري که در دنیا در آینده اي نه چندان دور در رتبه اول مصرف قرارمی گیرد ، مطرح می نماید .اما مشکل اساسی که در این زمینه در کشور ما با وجود دسترسی بـراین موهبـت الهـی ،آشکارتر می شود در این است که چون تا به امروز با حفاري زمین امکان دسترسی به سوختهاي پایان پذیر نفت و … پیدا شده است هنوز مجبور نشده ایم که در مقیاسهاي کلان از انرژي خورشیدي به شکل قابـل قبـول و گـسترد ه اياستفاده نماییم. 

در حالیکه در کشورهاي پیشرفته دنیا ، توسعه تکنولوژي انرژي خورشیدي جایگاه ویژه اي را در جهت رفاه و دسترسیبه اهداف توسعه پایدار طی می کند ، به گونه ایکه در کشور آلمان بخشی از مالیات دریـافتی از مـردم صـرف سـرمایهگذاري در این راه می شود. 

درخاتمه با عنایت بر مطالب عنوان شده در مورد انرژي تجدید پذیر خورشید و وضعیت فعلی  مصرف آن در کشور کـهتنها بخش اندکی از تولید انرژي را به خود اختصاص داده است ، در حالیکه ایران یکی از غنی ترین کشورهایی است که بیشترین دسترسی به نور خورشید را داشته است . 

خاطر نشان باید کرد که با بررسی هاي فنی و سرمایه گـذاري هـاي اولیـه مـی تـوان بـا احـداث نیروگاههـاي مجهـزخورشیدي در کنار کاربردهاي محلی آن گامی بلند در راستاي دستیابی بر توسعه اي پایدار زیست  محیطی برداشت .  

(در صورت پذیرش مقاله ،                                                          به امید آن روز …  

(عکس هایی که از نیروگاههاي مجهز خورشیدي در کشورهاي پیشرفته دنیا و عملکرد آنها و دیگر سیستم هاي مـدرنخورشیدي در ساختمان و صنعت تهیه شده است ، که  متعاقباً ارسال می شود). 

8– فهرست منابع : 

آقابیگ – حمید ، » طراحی آبگرمکن خورشیدي … « ، مجموعه مقالات سومین همایش بهینه سازي مصرف سوخت در ساختمان ، بهمن 1382 . 

امیري نژاد – مهدي ، » کاربرد سیستم هاي دو گانه انرژي هـاي تجدیـد پـذیر پیـل هـاي سـوختنی در سـاختمان«.

مجموعه مقالات سومین همایش بهینه سازي مصرف سوخت ، بهمن 1382 

آرش پور – محمد رضا ، » سیستم هاي مکانیکی تولید سرما و گرما و.. «.«. مجموعه مقالات سومین همـایش بهینـهسازي مصرف سوخت ، بهمن 1382  بالکی – شان ، ترجمه : مقبلی – ناصر ، » مفهوم انرژي خورشیدي « ، انتشارات نشر روز 1367 . 

بزرگ مهري – شهریار ، لاري – حمید رضا ، » بررسی سیستم هاي تهویه مطبوع خورشیدي و … «. مجموعه مقالات سومین همایش بهینه سازي مصرف سوخت ، بهمن 1382 

بشارتی گیوي – مریم ، » چگونگی استفاده از نور در ساختمان «. مجموعه مقالات سومین همایش بهینه سازي مصرفسوخت ، بهمن 1382 

بهادري نژاد – مهدي ، » ضریب صافی هوا براي شهرهاي مختلف ایران«.«. مجموعه مقالات سومین همایش بهینه سازي مصرف سوخت ، بهمن 1382 

پرهیزکاري – طاهره ، » بررسی و لزوم کاربرد انرژي هاي پاك در مناطق استان قزوین «.«. مجموعه مقـالات سـومینهمایش بهینه سازي مصرف سوخت ، بهمن 1382 

پیمان – ریحانه ، پیمان – معصومه ، » نقش عایقهاي حرارتـی و معمـاري سـاختمان در مـصرف بهینـه انـرژي « . «.

مجموعه مقالات سومین همایش بهینه سازي مصرف سوخت ، بهمن 1382 

پولادي – علی ، » صرفه جویی انرژي و کاهش تلفات حرارتی«.«. مجموعه مقالات سومین همایش بهینه سازي مصرف سوخت ، بهمن 1382 

تاجیک ، بهناز ، » بررسی تأثیر دماي آب خنک شده در چیلز … «.«. مجموعه مقالات سومین همایش بهی نـه سـازيمصرف سوخت ، بهمن 1382 

رضایی حریري – محمد تقی ، اعظمی – احدا… ، » طراحی خانه با سیستم غیر فعال خورشیدي … «  مجموعه مقالات سومین همایش بهینه سازي مصرف سوخت ، بهمن 1382  شرکلیف – ویلیام ، ترجمه : صمیمی – جلال ، » گرمایش کم هزینه خورشیدي «،1378. 

فولادي دهقی – بهزاد ، قوام آبادي – لیلا ، کاربرد انرژي خورشیدي بعنوان یک انرژي تجدید پـذیر و سـازگار بـامحیط زیست … « ، مجموعه مقالات سومین همایش بهینه سازي مصرف سوخت در ساختمان ، بهمن 1382 . 

قوام آبادي – لیلا ، » کاربرد انرژي خورشیدي بعنوان یک انرژي تجدید پذیر و … «.«. مجموعه مقالات سـومینهمایش بهینه سازي مصرف سوخت ، بهمن 1382  مجله تهویه مطبوع ، شماره 4 ، سال اول ، مرداد ماه سال 1382 . 

 Living in one world – WEC- u.k . 2003       L.D.Partain, solar cells and their Applications, john wiley . new york.1995